Yerba mate

Maitsed on erinevad ja pikaajaliste kogemustega mate-joojal kujunevad pikapeale oma lemmikud eri tootjate vahel. Tähtis on aga teada, et eri piirkondade ja tootjate mated on sõltuvalt kasukohast ja valmistamisviisist väga erineva maitse ja intensiivsusega. Matet võib seetõttu võrrelda eri piirkondade kvaliteetveinidega, kus tähtis on nii viinamarjade kasvutingimused kui ka hilisem valmistamisprotsess. Veelgi lihtsustatumal kujul võib mate ostmist võrrelda šokolaadi valikuga – nii nagu ei saa segi ajada Kalevi, Karlfazeri ja Toblerone šokolaaditahvleid, nii on erinevad ka Pajarito, La Merced, Amanda (ülemisel pildil) ja Rosamonte (alumisel pildil). Teepoodides suurtes anumates pakutav puru sildiga „Lõuna-Ameerika mate“ on seega võrreldav turul müüdava nimetu šokolaadimassiga.

 

IGAPÄEVASED MATEJOOJAD SOOVITAVAD:

Kristel Kutsar:
piparmündimate. Peletab kohvinälga ning aitab tegusale päevale jõudsasti kaasa. Ideaalne maitsevaheldus.

Leida Lepik:
Rosamonte... puhas ja selge matemaitse, parajalt kange aga mitte liiga. Kestab kaua.

Maria Jürisson:
minu lemmik on piparmündi ja melissiga CBSe Hierbas Serranas. Väga värskendav ja maitsev!

Marie Saarkoppel:
minu lemmikuteks on Selecta mated, praegu joon Selecta Compuesta con Hierbas y Aromatizada con Menta. Väga mõnus! Ja muidugi too Rosamonte on ka hea. Uusi olen ka tellinud, aga ei ole neid veel lahti teinud. Kuna see matemaailm on suur ja lai, kulub palju aega, et neid proovida. Kõige ebameeldivam oli greibimate, ei saanudki aru, mis maitsega see olema peaks.

Tanel Murre:
La Mercedi erinevad sordid on nagu pärlid liival. Selline peen maitse nagu heal viskil - Lagavulin tuleb meelde. Ja seetõttu ei raatsi iga päev seda juua, ega Lagavulinatki iga päev joo.